aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Sałatka do obiadu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Sałatka jest przepyszna najlepsza z najlepszych.

Sałatka do obiadu

Składniki:

Sałatka do obiadu

 

  • 1 kapusta czerwona
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 6 łyżek śmietany
  • 1 pół jabłka
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 łyżeczki musztardy
  • do smaku sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka do obiadu
Kapustę oczyszczamy i siekamy drobno nożem. Gotujemy na pół miękko w osolonej wodzie. Gasimy i odcedzamy do gorącej dodajemy ocet rozpuszczony z cukrem i dokładnie mieszamy, aby kapusta nabrała koloru. Marchewkę gotujemy osobno, obieramy i ścieramy na dużej tarce. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Jabłko obieramy. Ogórki i jabłko ścieramy na dużej tarce. Wszystkie składniki dodajemy do zimnej kapusty, mieszamy. Na końcu dodajemy musztardę i śmietanę, przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Podajemy do mięs.