eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1545]

Sałatka Eli z wędzonym kurczakiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam szybką sałatkę z wędzonym kurczakiem. Przygotowuję ją 24 godziny wcześniej żeby składniki się przegryzły.

Sałatka Eli z wędzonym kurczakiem

Składniki:

Sałatka Eli z wędzonym kurczakiem

składniki sałatki

  • 500 g wędzonej piersi kurczaka
  • 400 g sera gouda w kawałku
  • 1 duża puszka brzoskwiń w syropie
  • 2 puszki czerwonej fasoli konserwowej
  • 1 duży por lub 2 mniejsze

sos

  • 6 dużych łyżek majonezu
  • 200 g kwaśnej śmietany 18 %
  • 1 czubata łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Sałatka Eli z wędzonym kurczakiem

przygotowanie składników sałatki

Sałatka Eli z wędzonym kurczakiem.
Pokroić w kostkę wędzone piersi kurczaka.

Wędzone piersi kurczaka odpakować i pokroić w kostkę.

przygotowanie składników sałatki cd

Sałatka Eli z wędzonym kurczakiem.
Odsączone z syropu brzoskwinie pokroić w kostkę.

Brzoskwinie wyjąć z syropu i odsączyć. Pokroić brzoskwinie w kostkę.

przygotowanie składników sałatki cd

Sałatka Eli z wędzonym kurczakiem.
Opłukaną jasną część pora pokroić w ćwierć krążki.

Z pora odciąć jasną część, przekroić wzdłuż i opłukać. Pora pokroić w ćwierć krążki.

przygotowanie składników sałatki cd

Sałatka Eli z wędzonym kurczakiem.
Pokroić w kostkę ser gouda wyjęty z opakowania.

Ser żółty wyjąć z opakowania i pokroić w kostkę.

przygotowanie składników sałatki cd

Sałatka Eli z wędzonym kurczakiem.

Fasolę wyłożyć na durszlak, przepłukać pod bieżącą wodą i odsączyć.

przygotowanie składników sałatki

Sałatka Eli z wędzonym kurczakiem.

Do dużej miski włożyć wędzonego kurczaka, dodać ser, brzoskwinie, por i fasolę.

przygotowanie sosu

Sałatka Eli z wędzonym kurczakiem.

Do miski wyłożyć majonez, dodać śmietanę,czosnek granulowany, przyprawić solą, pieprzem i wymieszać.

przygotowanie sałatki

Sałatka Eli z wędzonym kurczakiem.

Składniki sałatki wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Do sałaki dodać sos i wymieszać.

Gotową sałatkę włożyć do dużego pojemnika, przykryć i włożyć do lodówki na 24 godziny żeby się przegryzła.

Smacznego!