blagro1

blagro1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 505]

Sałatka fasolowa z boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Świetny przepis naprawdę polecam!

Sałatka fasolowa z boczkiem

Składniki:

Sałatka fasolowa z boczkiem

 

  • 2 puszki (po 850 ml każda) młodej fasolki szparagowej
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 1 duża cebula
  • 8-10 łyżek octu z białego wina
  • 1/2 pęczka natki
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki granulowanego rosołu
  • sól, biały pieprz, cukier

Sposób przygotowania:

Sałatka fasolowa z boczkiem
Fasolkę osączyć na sitku, cebulę obrać, posiekać. Boczek pokroić w drobną kostkę. Natkę umyć, osuszyć i posiekać. Olej rozgrzać mocno na dużej patelni. Wysmażyć na nim boczek, a następnie zeszklić cebulę. Wlać 5-6 łyżek wody i ocet. Wsypać rosół, wymieszać. Fasolkę wymieszać w misce z natką, zalać marynatą. Ponownie doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatkę odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Ponownie doprawić na pikantnie solą, pieprzem, cukrem i octem. Podawać z białym pieczywem.

Tagi:

fasola