Sposób przygotowania:
Sałatka kolorowa z sosem czosnkowymPierś indyka pokroić na cienkie paseczki szerokość ok. 1cm i długość około 5 cm. Następnie oprószyć pieprzem i solą. Wrzucamy to na patelnię z podgrzanym olejem i obsmażamy na złoty kolor.
W między czasie kroimy w długie plastry dużego surowego ogórka i zwijamy go, pomidory kroimy na pół, a paprykę kroimy na dość małe kawałeczki. Rwiemy sałatę (najlepiej lodową), kroimy w kosteczkę czerwoną i białą cebulę, dodajemy do tego kukurydzę i oliwki. Wszystkie składniki (warzywa) wykładamy do salaterki, na wierzch naszej sałatki wykładamy wystudzonego indyka.
Sałatkę polewamy wcześniej przygotowanym sosem składającym się ze śmietany, majonezu (nie może być łagodny), dodajemy do smaku pieprz, sól oraz wyciśnięty przez praskę czosnek ok. 2 ząbki (ilość czosnku zależy od tego jak intensywny czosnkowy smak chcemy uzyskać. Sosem pokrywamy całą sałatkę. Odstawiamy na ok. 10 minut celem wymieszania się smaków.
Sałatkę można podawać w ćwiartkach papryki, dzięki temu uzyskamy ciekawszy wygląd.
SMACZNEGO!!
Autor: Iwona Motybel
Weronka
Goodfood
wela
patikichi
Fighterek
Panna_Margot
gosia.r