szabuszabu

szabuszabu

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Sałatka Kwietniowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sałatka z pieczonymi batatami, szparagami, rukolą, groszkiem cukrowym, włoskim twarożkiem, granatem, orzechami włoskimi i malinami.

Sałatka Kwietniowa

Składniki:

Sałatka Kwietniowa

 

  • Przepis na dwie porcje:
  • Składniki:
  • 6 zielonych szparagów
  • 1 średni batat
  • serek włoski typu Capreggio lub normalny wiejski twarożek
  • rukola
  • 100 g groszku cukrowego
  • 1 granat
  • garść malin
  • garść drobno posiekanych orzechów włoskich
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Sałatka Kwietniowa
Sposób przygotowania :

Batata zapiec w całości ze skórką (po upieczeniu łatwiej odejdzie) - ok 30 min w 200 st. Szparagi myjemy, odcinamy różowe końce i gotujemy we wrzącej wodzie z odrobiną soli i masła przez 8-10 min, tak aby górną część wystawała nad wodą ( szybciej mięknie). Groszek cukrowy myjemy i blanszujemy 3 min w gorącej wodzie, a potem płuczemy pod zimną.

Na talerzu układamy umytą rukolę, dodajemy batat pokrojony w plastry, szparagi pokrojone na 3 kawałki, pokruszony ser, maliny, pestki granata, groszek cukrowy. Skrapiamy oliwą i octem i doprawiamy do smaku.