Sposób przygotowania:
Sałatka z mniszkiem i grzankami
Pieczarki płuczemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Tak przygotowane smażymy do miękkości na oleju. Doprawiamy do smaku i delikatnie studzimy. Boczek kroimy w kostkę i przysmażamy. Gotowy delikatnie studzimy. Z kromek usuwamy skórki. Środek kroimy w kostkę . Z wyciętych kostek wykonujemy grzanki, rumieniąc chleb z dodatkiem masła na patelni. Sałatkę, rukolę, mniszek, oraz pokrzywę płuczemy i osuszamy. Pokrzywę drobno siekamy. Salatę delikatnie rwiemy. Liście mniszka namaczamy na około 0,5 godz. w lekko osolonej wodzie, po czym odsączamy (straci wówczas goryczkę). Cebulę kroimy w krążki. Tak przygotowane składniki: sałatę, rukolę, mniszek, boczek, pieczarki, grzanki, cebulę łączymy delikatnie ze sobą oraz doprawiamy do smaku. Porcjujemy na talerze. Całość oprószamy posiekaną pokrzywą i polewamy tłuszczem wytopionym spod boczku.