dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Sałatka mimoza

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo smaczna i ładna sałatka. Ułożona warstwowo z tuńczykiem i ziemniakami. Ozdobiona na wzór kwiatów mimozy.

Sałatka mimoza

Składniki:

Sałatka mimoza

sałatka

  • 3-4 średnie ziemniaki
  • ok. 150-200 g obranej marchewki
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 100 g żółtego sera
  • 3 jajka
  • majonez
  • sól

Sposób przygotowania:

Sałatka mimoza
Ziemniaki i marchew ugotować w osolonej wodzie, ostudzić, zetrzeć na osobne miseczki na tarce o dużych oczkach.

Jajka ugotować na twardo, ostudzić. Białka zetrzeć na tarce o małych oczkach. Żółtka pokruszyć na osobny talerzyk.

Tuńczyka odsączyć, rozdrobnić widelcem.

W małej obręczy do tortownicy o średnicy ok. 18 cm ułożonej na talerzu wyłożyć na dno starte ziemniaki, delikatnie wyrównać, nie ugniatać. wyłożyć tuńczyka, rozgarnąć widelcem, lekko ucisnąć. Marchew wymieszać z ok. 2-3 łyżkami majonezu, można lekko solić, wymieszać, wyłożyć na tuńczyka, wyrównać.

Ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach, rozsypać na marchewce. Na wierzch posypać połowę pokruszonego żółtka a potem starte białka, lekko posolić.

Na wierzchu delikatnie rozsmarować ok. 2 łyżki majonezu. Udekorować gałązkami pietruszki lub koperku. Posypać resztą pokruszonego żółtka tworząc z nich kwiaty mimozy

Zdjąć obręcz tortownicy, schłodzić.