Sposób przygotowania:
Sałatka nicejska w wiosennej odsłonie
Oliwę, sok z cytryny, miód i przeciśnięty przez praskę czosnek wkładamy do słoiczka z zakrętką. Doprawiamy solą i pieprzem, zakręcamy i wstrząsamy aż sos się połączy. Warzywa (papryka, rzodkiewka,ogórek i sałaty) czyścimy, myjemy i osuszamy. Paprykę kroimy w plastry ( poprzeczne ) wyjmując gniazdo nasienne, czubek odstawiamy do dekoracji. Kroimy ogórka w 3 cm plasterki - wycinamy z nich kwiaty. Nacinamy ozdobnie rzodkiewki. Odsączamy oliwki i sardynki z zalewy. Obieramy jaja ze skorupek i kroimy je w cząstki. Na dużym talerzu układamy porwaną na mniejsze cząstki kruchą sałatę.polewamy ją częścią sosu. Zaczynamy od środka - w miejscu centralnym układamy kwiat z papryki i pozostałe jej plasterki. Następnie wykładamy wszystkie składniki, cząstki jajek, sardynki, oliwki, kwiaty z ogórka i rzodkiewki. Polewamy sałatkę resztą sosu. W wolne miejsca wkładamy różyczki roszponki. Dekorujemy koprem i kiełkami. Cząstki jaja posypujemy odrobiną soli i czarnego pieprzu.
zewa
jaNina
Dziękuję Ewuniu! Wiosna idzie więc robi się kolorowo!