jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Sałatka nicejska w wiosennej odsłonie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Idealna sałatka, lekka i smaczna w wiosennej wersji. Ułożyłam ją na sporym talerzu w bukiet na powitanie wiosny.

Sałatka nicejska w wiosennej odsłonie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka nicejska w wiosennej odsłonie

 

  • 3 jajka wiejskie ugotowane na twardo
  • 1 ogórek zielony
  • pęczek rzodkiewek
  • 1 papryka czerwona
  • oliwki faszerowane migdałami (mały słoiczek)
  • 1 puszka sardynek w oleju
  • sałata krucha
  • roszponka
  • kiełki rzodkiewki i koperek do dekoracji
  • sos: 50 ml oliwy Extra V.
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz do smaku
  • ząbek czosnku

 

 

Sposób przygotowania:

Sałatka nicejska w wiosennej odsłonie
Oliwę, sok z cytryny, miód i przeciśnięty przez praskę czosnek wkładamy do słoiczka z zakrętką. Doprawiamy solą i pieprzem, zakręcamy i wstrząsamy aż sos się połączy. Warzywa (papryka, rzodkiewka,ogórek i sałaty) czyścimy, myjemy i osuszamy. Paprykę kroimy w plastry ( poprzeczne ) wyjmując gniazdo nasienne, czubek odstawiamy do dekoracji. Kroimy ogórka w 3 cm plasterki - wycinamy z nich kwiaty. Nacinamy ozdobnie rzodkiewki. Odsączamy oliwki i sardynki z zalewy. Obieramy jaja ze skorupek i kroimy je w cząstki. Na dużym talerzu układamy porwaną na mniejsze cząstki kruchą sałatę.polewamy ją częścią sosu. Zaczynamy od środka - w miejscu centralnym układamy kwiat z papryki i pozostałe jej plasterki. Następnie wykładamy wszystkie składniki, cząstki jajek, sardynki, oliwki, kwiaty z ogórka i rzodkiewki. Polewamy sałatkę resztą sosu. W wolne miejsca wkładamy różyczki roszponki. Dekorujemy koprem i kiełkami. Cząstki jaja posypujemy odrobiną soli i czarnego pieprzu.
Sałatka nicejska w wiosennej odsłonie
Sałaty czyścimy, myjemy i osuszamy przed wyłożeniem na talerz.
Sałatka nicejska w wiosennej odsłonie
Nacinamy ozdobnie rzodkiewki po uprzednim odcięciu liści i korzonków.
Sałatka nicejska w wiosennej odsłonie
Kroimy ogórka w 3 cm plasterki - wycinamy z nich kwiaty.
Sałatka nicejska w wiosennej odsłonie
Zaczynamy układanie sałatki od środka - w miejscu centralnym układamy kwiat z papryki i pozostałe jej plasterki.