Aleksandra Cichocka

Aleksandra Cichocka

Szef Kuchni
[Przepisów: 101]

Książka Kucharska: 100 przepisów przy diecie cukrzycowej

Sałatka nicejska w wersji Light

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Połączenie kompletu witamin antyoksydacyjnych ze zdrowymi kwasami omega-3 i białkiem

Sałatka nicejska w wersji Light

Składniki:

Sałatka nicejska w wersji Light

 

  • Przepis na 4 porcje:
  • Sałata krucha (100 g)
  • 2 ugotowane na pół twardo (a dente) i pokrojone w grube półplasterki kabaczki (400 g)
  • 2 ugotowane na twardo i pokrojone w plastry jajka (100 g)
  • 2 pokrojone w cienkie piórka czerwone cebule (200 g)
  • 3 pokrojone w grube półplasterki malinowe pomidory (600 g)
  • ½ pokrojonej w krążki pomarańczowej papryki (100 g)
  • ½ pokrojonej w krążki czerwonej papryki (100 g)
  • 10 sztuk (100 g) dużych czarnych oliwek bez pestek
  • 3 łyżki tuńczyka z puszki (50 g)
  • Sos:
  • 2 łyżeczki octu z białego wina
  • 2 łyżki (30 g) oliwy z oliwek
  • 2 przepuszczone przez praskę ząbki czosnku
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Sól do smaku, lepiej mniej, niż więcej

Sposób przygotowania:

Sałatka nicejska w wersji Light

Umyte i osuszone całe liście sałaty ułóż na podłużnym szklanym półmisku. Na sałacie ułóż półplasterki kabaczka, następnie układaj kolejno pomidory, cebulę, jajka, paprykę pomarańczowa i czerwoną. Na wierzchu ułóż oliwki i rozdrobnionego tuńczyka. Całość polej sosem. Wstaw na godzinę do lodówki.

Przygotowanie sosu: Wymieszaj dokładnie ocet z oliwą z oliwek i czosnkiem, dodaj sól i pieprz do smaku. Pamiętaj, że oliwki i tuńczyk są słone.


210 kcal/1 porcję.


Dowiedz się więcej o zaleceniach dietetycznych dla osób z cukrzycą.