ewaole

ewaole

Szef Kuchni
[Przepisów: 57]

Sałątka obiadowa lekko ostra

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lekko ostra sałatka warzywna marynowana w occie. Najlepsza do obiadu na zimowe dni.

Sałątka obiadowa lekko ostra

Składniki:

Sałątka obiadowa lekko ostra

 

Sposób przygotowania:

Sałątka obiadowa lekko ostra
Cebulę obieramy i kroimy w plastry. Podobnie robimy z jabłkami. Marchew obieramy i zcieramy na grubych oczkach. Paprykę myjemy, wydrążamy z ziaren i kroimy w paski. Ogórki również myjemy i kroimy w plastry ( dosc cienkie). Kapustę szatkujemy. Wszystkie warzywa mieszamy razem. Następnie solimy, dodajemy ocet, olej, paprykę w proszku. Później cukier i wszystko dokładnie mieszamy. Sałatkę odkładamy do lodówki na 1,5 godziny. Następnie myjemy słoiki i wkladamy do nich sałatkę. Obieramy czosnek i do każdego słoika wrzucamy jeden ząbek. Słoiki z sałatką gotujemy 25 minut. Po wystygnięciu możemy podawać z drugim daniem.