eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Sałatka owocowa Eli w tortilli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam sałatkę owocową z orzechami i szynką szwarcwaldzką w tortilli. A dla tych, którzy dbają o linię w kieliszkach.

Sałatka owocowa Eli w tortilli

Składniki:

Sałatka owocowa Eli w tortilli

owoce

pozostałe składniki sałatki

  • 100 g sera camembert
  • 100 g szynki szwarwaldzkiej
  • 150 g orzechów włoskich - po wyłuskaniu
  • 2 duże garście roszponki

sos

dodatki

  • 2 tortille

Sposób przygotowania:

Sałatka owocowa Eli w tortilli

przygotowanie składników

Sałatka owocowa Eli w tortilli
Obrany ze skóry miąższ melona pokroić w kostkę.

Melon umyć i osuszyć. Przekroić melon na pół i wyjąć nasiona. Usunąć skórę i pokroić miąższ w kostkę.

przygotowanie składników cd

Sałatka owocowa Eli w tortilli
Opłukane i osuszone truskawki przekroić na połówki.

Truskawki opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Usunąć szypułki i pokroić truskawki na połówki

przygotowanie składników cd

Sałatka owocowa Eli w tortilli
Obraną gruszkę pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny.

Gruszkę opłukać i osuszyć. Obrać gruszkę ze skórki, przekroić na pół i usunąć gniazdo nasienne. Miąższ gruszki pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny.

przygotowanie składników cd

Sałatka owocowa Eli w tortilli
Ser camembert odpakować i pokroić w kostkę.

Ser camembert pokroić w kostkę.

przygotowanie składników cd

Sałatka owocowa Eli w tortilli

Przygotować szynkę szwarwaldzką.

przygotowanie składników cd

Sałatka owocowa Eli w tortilli

Orzechy włoskie wyłuskać i pokroić.

przygotowanie składników cd

Sałatka owocowa Eli w tortilli

Roszponkę opłukać i osuszyć.

przygotowanie sałatki

Sałatka owocowa Eli w tortilli

Wszystkie przygotowane składniki włożyć do miski i wymieszać.

przygotowanie sosu

Do słoika wlać olej i ocet jabłkowy. Dodać miód, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Słoik zakręcić i energicznie nim potrząsać aż składniki się połączą w emulsję.

przygotowanie tortilli

Tortille podgrzać na suchej patelni i zwinąć w rożki. Końcówki owinąć folią aluminiową.

podawanie sałatki

Do rożków włożyć sałatkę. Resztę sałatki włożyć do kieliszków. Sos wlać do sałatki przed samym podaniem. Smacznego !