eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Sałatka pęczakowa Eli z bobem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszna,pożywna sałatka z pęczaku z dodatkiem bobu,pomidorków cherry i szynki. Szkoda że pęczak jest tak rzadko używany do przyrządzania potraw,a warto bo jest pyszny.

Sałatka pęczakowa Eli z bobem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka pęczakowa Eli z bobem

 

  • 2 szklanki suchego pęczaku
  • 70 dkg świeżego bobu
  • 25 dkg pomidorków cherry
  • 15 dkg szynki konserwowej w plastrach
  • 1 por-jasna część
  • 1 łyżka cukru
  • sól
  • pieprz

 

  • sos
  • 6 łyżek oleju
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Sałatka pęczakowa Eli z bobem
Pęczak przepłukać na sicie i odsączyć. W garnku zagotować 8 szklanek osolonej wody. Do wrzątku dodać kaszę i gotować około 20 minut aż pęczak będzie miękki. Miękką kaszę odcedzić na sicie i przełożyć do miski. Por umyć,osuszyć i pokroić w ćwierć plasterki. Pokrojony por dodać do gorącego pęczaku i wymieszać. W garnku zagotować wodę z solą i cukrem. Bób umyć,włożyć do wrzątku i gotować aż będzie miękki. Ugotowany bób odlać na sicie,przelać zimną wodą i obrać ze skórek. Przygotować sos. Wszystkie składniki sosu włożyć do słoika,zakręcić i potrząsać energicznie aż powstanie emulsja. Sos wlać do pęczaku z porem i dokładnie wymieszać. Pomidorki umyć,osuszyć (kilka zostawić do dekoracji) i przekroić na połówki. Szynkę pokroić w podłużne paski i zwinąć w ruloniki. Do kaszy dodać bób,pomidorki,sól i pieprz do smaku i delikatnie wymieszać. Sałatkę wyłożyć na półmisek lub do salaterki,udekorować rulonikami z szynki i pomidorkami. Smacznego!
Sałatka pęczakowa Eli z bobem
Bób umyć,włożyć do wrzątku i gotować aż będzie miękki.
Sałatka pęczakowa Eli z bobem
Ugotowany bób odlać na sicie,przelać zimną wodą i obrać ze skórek.
Sałatka pęczakowa Eli z bobem
Pokrojony por dodać do gorącego pęczaku i wymieszać.
Sałatka pęczakowa Eli z bobem
Pomidorki umyć,osuszyć (kilka zostawić do dekoracji) i przekroić na połówki.

Tagi:

sosy szynka bób