Sposób przygotowania:
Sałatka pęczakowa Eli z bobem
Pęczak przepłukać na sicie i odsączyć. W garnku zagotować 8 szklanek osolonej wody. Do wrzątku dodać kaszę i gotować około 20 minut aż pęczak będzie miękki. Miękką kaszę odcedzić na sicie i przełożyć do miski. Por umyć,osuszyć i pokroić w ćwierć plasterki. Pokrojony por dodać do gorącego pęczaku i wymieszać. W garnku zagotować wodę z solą i cukrem. Bób umyć,włożyć do wrzątku i gotować aż będzie miękki. Ugotowany bób odlać na sicie,przelać zimną wodą i obrać ze skórek. Przygotować sos. Wszystkie składniki sosu włożyć do słoika,zakręcić i potrząsać energicznie aż powstanie emulsja. Sos wlać do pęczaku z porem i dokładnie wymieszać. Pomidorki umyć,osuszyć (kilka zostawić do dekoracji) i przekroić na połówki. Szynkę pokroić w podłużne paski i zwinąć w ruloniki. Do kaszy dodać bób,pomidorki,sól i pieprz do smaku i delikatnie wymieszać. Sałatkę wyłożyć na półmisek lub do salaterki,udekorować rulonikami z szynki i pomidorkami. Smacznego!