Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Sałatka pieczarkowa

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

robię domownikom taką sałatkę od lat, czasami nawet, na specjalne zamówienia znajomych, zabieram "michę" idąc do nich na imprezę

Sałatka pieczarkowa

Składniki:

Sałatka pieczarkowa

 

  • 1 kg małych, białych pieczarek
  • 4 jajka
  • 6 ogórków kiszonych
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 3-4 łyżki siekanego koperku świeżego
  • kilka łyżek majonezu
  • do smaku: sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka pieczarkowa
Pieczarki oczyścić ręcznikiem papierowym, wrzucić na wrzącą wodę, obgotować 10 min., odcedzić, przestudzić, pokroić w półplasterki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, sparzyć, osączyć. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, pokroić w kostkę. Ogórki pokroić w kostkę. Kukurydzę odcedzić. Wszystkie pokrojone składniki wrzucić do miski, dodać kukurydzę, koperek, majonez , wymieszać dokładnie. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na 1-2 godziny aby się przegryzła. Podawać jako dodatek do zimnych mięs i wędlin lub jako samodzielne danie. Jeśli ktoś lubi, może dodać pokrojonego w cieniutkie półplasterki pora, sałatka będzie ostrzejsza. Pieczarki przed pokrojeniem trzeba lekko odciskać w dłoniach, inaczej sałatka będzie zbyt rzadka.

Tagi:

jajko jajka