Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Sałatka pieczarkowa Pyzy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

prosta i smakowita sałatka

Sałatka pieczarkowa Pyzy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sałatka pieczarkowa Pyzy

 

  • ok. 750 g świeżych białych pieczarek
  • puszka kukurydzy konserwowej 400 g
  • 1 czerwona cebula
  • 5 ogórków kiszonych średniej wielkości
  • 1 małe jabłko
  • 3 jajka
  • 1/2 pęczka koperku
  • 5 - 6 łyżek majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • do smaku - sól, pieprz mielony

 

Sposób przygotowania:

Sałatka pieczarkowa Pyzy
pieczarki umyłam szybko i osączyłam - ja ich nie obieram bo nie widzę takiej potrzeby. Włożyłam je do wrzącej, lekko osolonej wody i gotowałam 10 minut, odcedziłam i ostudziłam. Odcisnęłam je też lekko w dłoniach bo nieco nasiąkły wodą. Pokroiłam w drobną kosteczkę, przełożyłam do miski. Dodałam odsączoną z zalewy kukurydzę. Jajka ugotowałam na twardo, ostudziłam, obrałam i pokroiłam w kostkę. Tak samo rozdrobniłam ogórki kiszone - razem ze skórką bo mam swoje - jeśli ktoś woli może obrać. Obrane jabłko też posiekałam. Cebulkę obrałam i pokroiłam w kosteczkę, przełożyłam na sito i sparzyłam, osączyłam, dodałam do reszty składników, wymieszałam. Dodałam musztardę, majonez, posiekany koperek i dobrze wymieszałam. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem, odstawiłam na kilka godziny żeby smaki się przegryzły.
Sałatka pieczarkowa Pyzy
pieczarki obgotować i dobrze osączyć - radzę nawet odcisnąć je lekko w dłoniach
Sałatka pieczarkowa Pyzy
posiekaną cebulkę sparzyć wrzątkiem - dzięki temu będzie delikatniejsza i lżej strawna