Sposób przygotowania:
Sałatka po nicejsku
Gotujemy ziemniaki i fasolkę szparagową do miękkości i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka gotujemy na twardo,następnie obieramy i kroimy na małe cząsteczki. Sałatę myjemy,osuszamy i rwiemy na kawałeczki. Do miseczki dodajemy porwaną sałatę,ugotowane ziemniaki,fasolkę i odcedzone z sosu kawałki tuńczyka. Obieramy cebulę,kroimy ją na plasterki i dodajemy do miseczki razem z pokrojonymi na połówki pomidorkami cherry. Następnie dodajemy oliwki i pokrojone jajka. Ocet i sok z cytryny ucieramy w drugiej miseczce z solą i pieprzem. Dodajemy oliwę i musztardę i posiekany drobno lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko ubijamy na jednolity sos.mieszamy z ziołami prowansalskimi. Sałatkę polewamy sosem.