Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Sałatka pomidorowo-winogronowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Lekka sałatka, doskonała jako dodatek do obiadu.

Sałatka pomidorowo-winogronowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka pomidorowo-winogronowa

 

  • 15 dkg małych koktajlowych pomidorków
  • 1/4 cebuli
  • 20 winogron rodzynkowych
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 4 łyżeczki oleju ryżowego
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią

Sposób przygotowania:

Sałatka pomidorowo-winogronowa
Pomidorki umyć, osuszyć, przekroić na pół, przełożyć do miski. Dodać do nich pokrojoną w drobną kostkę cebulę i przekrojone na pół umyte i osuszone winogrona. Całość oprószyć lekko solą i pieprzem. Olej dokładnie wymieszać z octem, cukrem i pomidorami suszonymi z czosnkiem i bazylią, odstawić na chwilę. Sos dodać do sałatki. Lekko wymieszać. Podawać np. jako dodatek do obiadu.
Sałatka pomidorowo-winogronowa
Małe pomidorki koktajlowe umyte osuszone i przekrojone na pół.
Sałatka pomidorowo-winogronowa
Pokrojona cebula i przekrojone na pół winogrona dodane do pomidorków.
Sałatka pomidorowo-winogronowa
Sos przygotowany z oleju octu cukru i suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią.
Sałatka pomidorowo-winogronowa
Przygotowany sos dodany do pozostałych składników sałatki.

Tagi:

winogrona