Sposób przygotowania:
Sałatka poniedziałkowa na obiad
-Mięso wołowe pokroić w grubą kostkę, posypać słodką papryką, pieprzem , /ewentualnie solą/ i podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy z dodatkiem rozmarynu do delikatnego przyrumienienia się z każdej strony.Przełożyć do miski . -Ugotowane , schłodzone ziemniaki pokroić w kostkę, ogórki w słupki , cebulę w cienkie krążki, pomidory i paprykę w paseczki.Przełożyć do miski z mięsem. -Do przygotowanych składników dodać pokrojone oliwki , kapary /w dowolnej ilości/. -Oliwę wymieszać z musztardą i odrobiną letniej wody / np. 2 łyżki oliwy i 1 łyżka musztardy, 1 łyżka wody / i dodać do sałatki. Zamiast sosu musztardowego sałatkę można skropić oliwą i octem winnym. -Wszystkie składniki delikatnie wymieszać i przełożyć na półmisek wyłożony zieloną sałatką. -Posypać świeżo zmielonym pieprzem , ozdobić majerankiem lub zielona pietruszką.