cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Sałatka poniedziałkowa na obiad

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sałatka ta powstaje najczęściej w poniedziałek i serwowana jest w tym dniu na obiad jako drugie danie,jeśli w niedzielę gotujemy rosół

Sałatka poniedziałkowa na obiad

Składniki:

Sałatka poniedziałkowa na obiad

 

  • ilości/ dowolne /

 

  • ugotowane mięso wołowe/ z rosołu/
  • kilka ugotowanych, przestudzonych ziemniaków
  • ogórki kiszone lub konserwowe
  • cebula
  • kilka suszonych pomidorów/ w oliwie/
  • kawałek pieczonej lub marynowanej papryki
  • kapary
  • czarne oliwki
  • zielona sałatka do dekoracji
  • zielona pietruszka lub majeranek
  • sól do smaku
  • świeżo zmielony pieprz
  • papryka słodka w proszku
  • oraz
  • gałązka rozmarynu i oliwa do podsmażenia mięsa
  • oliwa z oliwek i musztarda do sosu

Sposób przygotowania:

Sałatka poniedziałkowa na obiad
-Mięso wołowe pokroić w grubą kostkę, posypać słodką papryką, pieprzem , /ewentualnie solą/ i podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy z dodatkiem rozmarynu do delikatnego przyrumienienia się z każdej strony.Przełożyć do miski . -Ugotowane , schłodzone ziemniaki pokroić w kostkę, ogórki w słupki , cebulę w cienkie krążki, pomidory i paprykę w paseczki.Przełożyć do miski z mięsem. -Do przygotowanych składników dodać pokrojone oliwki , kapary /w dowolnej ilości/. -Oliwę wymieszać z musztardą i odrobiną letniej wody / np. 2 łyżki oliwy i 1 łyżka musztardy, 1 łyżka wody / i dodać do sałatki. Zamiast sosu musztardowego sałatkę można skropić oliwą i octem winnym. -Wszystkie składniki delikatnie wymieszać i przełożyć na półmisek wyłożony zieloną sałatką. -Posypać świeżo zmielonym pieprzem , ozdobić majerankiem lub zielona pietruszką.