Sposób przygotowania:
Sałatka pszeniczna
Pszenicę zalać wodą i moczyć przez około 3 godziny . Namoczona pszenicę doprawić szczyptą soli oraz sosem sojowym , wymieszać i gotować , bez przykrycia 2-3 minuty . Następnie przykryć i na wolnym ogniu , gotować przez 20 minut .
Ocet wymieszać z sokiem z cytryny , musztardą , olejem oraz śmietaną . I doprawić do smaku sola oraz pieprzem . Liście sałaty porwać na małe kawałki . Ogórka i marchewkę obrać , zetrzeć na tarce i połączyć z sałatą oraz z ostudzoną i odsączoną pszenicą . Następnie dodać cząstki obranego jabłka . Na koniec wlać przygotowany ostry sos , wymieszać i posypać posiekanym szczypiorkiem oraz startym serem
Ocet wymieszać z sokiem z cytryny , musztardą , olejem oraz śmietaną . I doprawić do smaku sola oraz pieprzem . Liście sałaty porwać na małe kawałki . Ogórka i marchewkę obrać , zetrzeć na tarce i połączyć z sałatą oraz z ostudzoną i odsączoną pszenicą . Następnie dodać cząstki obranego jabłka . Na koniec wlać przygotowany ostry sos , wymieszać i posypać posiekanym szczypiorkiem oraz startym serem