piotr20091991

piotr20091991

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 666]

Sałatka pszeniczna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Doskonała sałatka na różne uroczystości

Sałatka pszeniczna

Składniki:

Sałatka pszeniczna

 

 

 

Sposób przygotowania:

Sałatka pszeniczna
Pszenicę zalać wodą i moczyć przez około 3 godziny . Namoczona pszenicę doprawić szczyptą soli oraz sosem sojowym , wymieszać i gotować , bez przykrycia 2-3 minuty . Następnie przykryć i na wolnym ogniu , gotować przez 20 minut .
Ocet wymieszać z sokiem z cytryny , musztardą , olejem oraz śmietaną . I doprawić do smaku sola oraz pieprzem . Liście sałaty porwać na małe kawałki . Ogórka i marchewkę obrać , zetrzeć na tarce i połączyć z sałatą oraz z ostudzoną i odsączoną pszenicą . Następnie dodać cząstki obranego jabłka . Na koniec wlać przygotowany ostry sos , wymieszać i posypać posiekanym szczypiorkiem oraz startym serem