MARIA66

MARIA66

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 509]

Sałatka ryżowa z makrelą.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zdrowa sałatka ryżowa z makrelą na ostro.

Sałatka ryżowa z makrelą. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka ryżowa z makrelą.

 

  • 1 makrela( 300g)
  • 100g ryżu białego parabolicznego
  • 1 cebula biała
  • 100g groszku konserwowanego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 łyżki oleju
  • sól

Sposób przygotowania:

Sałatka ryżowa z makrelą.
Cebulę obieramy i kroimy w małą kostkę.Rybę obieramy dokładnie, sprawdzić ości czy zostały usunięte i dzielimy mięso na małe porcje.Groszek odsączamy z zalewy na durszlaku. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy szczyptę soli i gotujemy ryż ,10 minut, odsączamy na durszlaku i wsypujemy do miski. Na patelni rozgrzewamy olej , wsypujemy cebulę, dodajemy pieprz i kurkumę , mieszamy i wszystko smażymy na małym ogniu przez 5 minut, mieszając.Usmażoną cebulę z przyprawami i olejem wsypujemy do ryżu i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy kawałki ryby i groszek i delikatnie wszystko razem łączymy. Podajemy od razu.
Sałatka ryżowa z makrelą.
Na patelnię wlewamy olej i dodajemy pokrojoną cebulę, kurkumę ipieprz cayenne.
Sałatka ryżowa z makrelą.
Gotujemy ryż i mieszamy dokładnie z cebulą i przyprawami.
Sałatka ryżowa z makrelą.
Podstawowy składnik sałatki to świeża ryba, mintaj.
Sałatka ryżowa z makrelą.
Na końcu do ryżu dodajemy kawałki makreli i groszek konserwowy.