Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Sałatka ryżowa z tuńczykiem i trąbkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

w sezonie marynuję dużo różnych grzybków, delikatne trąbki ze słodkawej zalewy świetnie nadają się do sałatek i innych dań

Sałatka ryżowa z tuńczykiem i trąbkami

Składniki:

Sałatka ryżowa z tuńczykiem i trąbkami

 

  • 1 puszka tuńczyka w oleju, kawałki
  • 1 szkl. ugotowanego wcześniej na sypko ryżu (może został Wam z wczoraj?)
  • kawałek pora, ok 5-8 cm
  • słoiczek 200 g trąbek (czyli pieprzników trąbkowych)
  • 2 ogórki konserwowe
  • 0,5 pęczka koperku
  • do smaku: sól, pieprz mielony biały

Sposób przygotowania:

Sałatka ryżowa z tuńczykiem i trąbkami
Pora dokładnie umyć, pokroić w pół plasterki, przełożyć na sito i przelać wrzątkiem, osączyć. Można nie sparzać, ale taki por jest lżej strawny.
Grzybki i tuńczyka osączyć z zalewy, rybę nieco rozdrobnić widelcem. Ogórki pokroić w kostkę, koperek posiekać (1-2 łodyżki zostawić do dekoracji). Do miski przełożyć ryż, dodać rybę, ogórki, grzybki (kilka zostawić do dekoracji), pora i koperek. Skropić niewielką ilością oleju od tuńczyka, doprawić solą i pieprzem, wymieszać, odstawić na min. 1 godzinę do lodówki. Przed podaniem ozdobić pozostałymi grzybkami i listkami koperku. Zamiast trąbek można użyć innych grzybków marynowanych.