Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Sałatka ryżowa z tuńczykiem i jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sycąca sałatka, która wybornie smakuje i sprawdzi się doskonale jako drugie śniadanie zabrane do pracy.

Sałatka ryżowa z tuńczykiem i jajkiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sałatka ryżowa z tuńczykiem i jajkiem

 

  • 200g ryżu
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • puszka kukurydzy
  • 3 jajka
  • 4 łyżki majonezu
  • łyżeczka pieprzu cytrynowego

Sposób przygotowania:

Sałatka ryżowa z tuńczykiem i jajkiem
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu i zostawiamy do ostygnięcia. Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie (dzięki temu, jak popękają podczas gotowania, to "pozostaną w skorupkach"). Ugotowane jajka obieramy i kroimy w kostkę. Kukurydzę i tuńczyka odcedzamy. W dużej misce łączymy ryż, z jajkami, tuńczykiem i kukurydzą. Doprawiamy pieprzem cytrynowym i mieszamy z majonezem.
Sałatka ryżowa z tuńczykiem i jajkiem
Wszystkie składniki sałatki mieszamy ze sobą
Sałatka ryżowa z tuńczykiem i jajkiem
Doprawiamy pieprzem cytrynowym i dodajemy majonez