Sposób przygotowania:
Sałatka rzymska z kąskami drobiowymi
Pierś z kurczaka myję i kroję na niewielkie kawałki, przekładam do miski , łączę ze składnikami na marynatę, dodaję olej, mieszam i odstawiam zakryte do lodówki( im dłużej , tym lepiej)Po tym czasie smażę w woku.Sałatę przepłukuję pod bieżącą wodą i osuszam, można użyć wirówki do sałaty. Listki rwę na odpowiedniej wielkości kawałki i układam na talerzu. Posypuję przyprawami i skrapiam octem balsamicznym. Paprykę myję i kroję w paseczki lub większą kostkę , rozkładam na sałacie, tak samo postępuję z ogórkiem. Szalotkę obieram i kroję w piórka, rozkładam na warzywach. Usmażone kawałki piersi kurczaka układam na wierzchu. Umytą i osuszoną cebulkę kroję drobniutko i posypuję nią całą sałatkę. Pomidory kroję w ósemki i układam w około talerza. Można na koniec doprawić białym pieprzem i solą .