Sposób przygotowania:
Sałatka rzymska z warzywami i kabanosem
Liście sałaty rzymskiej należy opłukać z piachu, osuszyć i podzielić na mniejsze kawałki. Pomidora należy opłukać i pokroić w kwadraty o boku o długości około 1 cm. Ogórka odsączyć z wody pokroić w krążki, potem krążki przekroić na pół. Czarne oliwki osuszyć i pokroić w krążki. Kabanosa pokroić w krążki o około 0,5 cm szer. Czerwoną cebulę umyć, osuszyć pokroić w piórka. Piórka następnie należy rozdzielić na pojedyncze części. Żółtą paprykę opłukać, osuszyć i pokroić w kosteczkę. Na talerzu należy rozłożyć sałatę rzymską. Na sałatę należy położyć równomiernie pomidora, ogórka, oliwki, paprykę, cebulę, camemberta i kabanosa. Suszonego pomidora posiekać bardzo drobno. W małej misce należy dobrze ze sobą wymieszać wodę, musztardę, ocet jabłkowy, zioła, pieprz, suszonego pomidora. Następnie do sosu należy powoli dodawać olej i całość dobrze wymieszać. Gotowym sosem polać równomiernie sałatkę.