jozefinacz

jozefinacz

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 64]

Sałatka rzymska z warzywami i kabanosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sałatka rzymska z warzywami i kabanosem

Sałatka rzymska z warzywami i kabanosem

Składniki:

Sałatka rzymska z warzywami i kabanosem

 

  • sałata rzymska 6 liści
  • pomidor średni 1/2 sztuki
  • ogórek kwaszony 3/4 sztuki
  • oliwki czarne bez pestek 4 sztuki
  • camembert 2 plastry
  • cebula czerwona mała 1/2 sztuki
  • papryka żółta 1 plaster
  • kabanos 1/2 sztuki

 

 

  • olej rzepakowy 3 łyżki
  • woda 1 łyżka
  • musztarda z rodzynkami i miodem 2 łyżeczki
  • pomidor suszony z oleju 1/2 sztuki
  • zioła do sałatek 2 szczypty
  • ocet jabłkowy 1/2 łyżeczki
  • pieprz do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Sałatka rzymska z warzywami i kabanosem
Liście sałaty rzymskiej należy opłukać z piachu, osuszyć i podzielić na mniejsze kawałki. Pomidora należy opłukać i pokroić w kwadraty o boku o długości około 1 cm. Ogórka odsączyć z wody pokroić w krążki, potem krążki przekroić na pół. Czarne oliwki osuszyć i pokroić w krążki. Kabanosa pokroić w krążki o około 0,5 cm szer. Czerwoną cebulę umyć, osuszyć pokroić w piórka. Piórka następnie należy rozdzielić na pojedyncze części. Żółtą paprykę opłukać, osuszyć i pokroić w kosteczkę. Na talerzu należy rozłożyć sałatę rzymską. Na sałatę należy położyć równomiernie pomidora, ogórka, oliwki, paprykę, cebulę, camemberta i kabanosa. Suszonego pomidora posiekać bardzo drobno. W małej misce należy dobrze ze sobą wymieszać wodę, musztardę, ocet jabłkowy, zioła, pieprz, suszonego pomidora. Następnie do sosu należy powoli dodawać olej i całość dobrze wymieszać. Gotowym sosem polać równomiernie sałatkę.