olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Sałatka serowo-ryżowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

prosta i smaczna sałatka na wieczorek albo pod-wieczorek

Sałatka serowo-ryżowa

Składniki:

Sałatka serowo-ryżowa

 

  • 10-30 dag sera żółtego
  • 1 szklanka ryżu
  • 1-2 jajka na twardo
  • 1/2 puszki groszku
  • majonez albo olej
  • szczypiorek (ew. inna zielenina)
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Sałatka serowo-ryżowa
Ryż ugotowany na sypko-w garnku zagotować wodę-2 razy tyle ile chcemy gotować ryżu, osolić, dodatkowo można dodać małą łyżeczkę oleju, zeby się nie sklejał, gotować pod PRZYKRYCIEM. Jajka gotować w wodzie przez 6-10 min od momentu zawrzenia. Ser oczyścić z osłonki i pokroić w drobną kostkę. Jajka zetrzeć na tarce. Groszek odsączyć z zalewy, zieleninę opłukać i drobno pokroić. Połączyć składniki, dodać część majonezu lub oleju i przyprawy. Wymieszać.