smak i uczucie

smak i uczucie

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 145]

Sałatka śledziowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Sałatka śledziowa z dodatkiem jajka i warzyw. Polana sosem jogurtowo-śmietanowym. Idealna na święta.

Sałatka śledziowa

Składniki:

Sałatka śledziowa

 

  • 500 g filetów śledziowych
  • 2 cebule
  • 3 korniszony
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1/2 szklanki groszku konserwowego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1/2 czerwonej papryki
  • papryka słodka
  • pieprz,sól

Sposób przygotowania:

Sałatka śledziowa
1 Śledzia namoczyć w zimnej wodzie około 2 godzin. 2.Jajka pokroić na ćwiartki , ogórki i cebulę w kostkę. Paprykę w cienkie paseczki. 3.Przygotować sos. Jogurt i majonez wymieszać, doprawić solą , pieprzem i słodką papryką. 4. Na talerzu ułożyć śledzia pokrojonego w skośne paski, jajka i posypać wokół cebulą , ogórkiem i udekorować papryką. Zalać sosem. 5 Przed podaniem schłodzić.