Sposób przygotowania:
Sałatka śledziowa 2
Śledzie dokładnie oczyścić, a następnie moczyć w wodzie przez około 30 minut. Cebulę obrać, popukać ziemną wodą, żeby nie szczypała w oczy, a następnie pokropić olejem oraz octem i odstawić na około 30 minut. Wymoczone śledzie obrać ze skórki i wyjąć ości z kręgosłupem ( albo kupić już gotowe filety). Filety pokroić na kostkę. Następnie pokrojone filety ze śledzi dobrze wymieszać z wymoczoną w oleju i occie cebulą. Wszystko razem dobrze wymieszać i wsadzić jeszcze na parę chwil do lodówki. Jajka ugotować na twardo. Ugotowane jajka obrać ze skorupki, opukać wodą, aby nigdy nie została skorupka i pokroić na kostkę. Ogórki kiszone również pokroić w kostkę., Pokrojone jajka i ogórki dodać do sałatki i wszystko razem wymieszać.