Sposób przygotowania:
Sałatka śledziowa w szklankachETAP 1:
Pokrojone w kostkę płaty śledziowe zalewamy wodą. Moczymy przez ok. 30 minut, a następnie odsączamy.
ETAP 2:
Marchew i ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie studzimy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
ETAP 3:
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
ETAP 4:
Namoczone wcześniej odsączone śledzie przekładamy do dwóch szklanek.
Na nie wykładamy drobno posiekaną cebulę, smarujemy majonezem (po 1 łyżce), następnie wykładamy po łyżce buraków i ziemniaków, znowu smarujemy majonezem.
Na koniec wykładamy marchew i jajka.
Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Dekorujemy wedle uznania.