Sałatka śledziowa w szklankach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Zrobienie jej nie zajmuje wiele czasu (najdłużej stygną warzywa), a smakuje bardzo dobrze, więc można ją podać nie tylko na co dzień, ale i od święta.

Sałatka śledziowa w szklankach

Składniki:

Sałatka śledziowa w szklankach

 

  • 200 g solonych płatów śledziowych
  • 1/2 białej cebuli
  • 2 kopiaste łyżki tartych buraczków
  • 1 duża lub 2 małe marchewki
  • 2 małe ziemniaki
  • 2 jajka
  • 4 łyżki majonezu
  • sól
  • woda do moczenia śledzi i gotowania

Sposób przygotowania:

Sałatka śledziowa w szklankach

ETAP 1:

Sałatka śledziowa w szklankach
Płaty śledziowe kroimy w kostkę i moczymy w wodzie

Pokrojone w kostkę płaty śledziowe zalewamy wodą. Moczymy przez ok. 30 minut, a następnie odsączamy.

ETAP 2:

Sałatka śledziowa w szklankach
Ugotowane ziemniaki i marchew ścieramy na tarce

Marchew i ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie studzimy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

ETAP 3:

Sałatka śledziowa w szklankach
Ugotowane na twardo jajka ścieramy na dużych oczkach tarki

Jajka gotujemy na twardo, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

ETAP 4:

Sałatka śledziowa w szklankach
Sałatkę układamy warstwowo w dwóch szklankach

Namoczone wcześniej odsączone śledzie przekładamy do dwóch szklanek.
Na nie wykładamy drobno posiekaną cebulę, smarujemy majonezem (po 1 łyżce), następnie wykładamy po łyżce buraków i ziemniaków, znowu smarujemy majonezem.
Na koniec wykładamy marchew i jajka.
Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Dekorujemy wedle uznania.