dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Sałatka śledziowa z koperkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 250
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Sałatka z marynowanymi pieczarkami, ogórkami konserwowymi, czerwoną cebulą i koperkiem. Smaczna i prosta.

Sałatka śledziowa z koperkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka śledziowa z koperkiem

 

  • 500 g płatów śledziowych
  • ok 6 korniszonów
  • 1 czerwona cebula
  • 50 g marynowane pieczarki
  • 1/2 pęczka koperku
  • 3 łyż oliwy
  • 1 łyż octu winnego
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Sałatka śledziowa z koperkiem
Śledzie płuczemy. Ściągamy skórkę i kroimy w drobno kostkę. Ogórki odcedzamy z zalewy i kroimy w kostkę. Pieczarki odcedzamy z zalewy i kroimy w mniejsze części. Obraną cebulę kroimy w drobno kosteczkę. Koperek siekamy. Wszystko mieszamy ze sobą. Polewamy oliwą. Skrapiamy octem winnym i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy na 1 godzinę w lodówce. Smacznego! 
Sałatka śledziowa z koperkiem
Śledzie płuczemy, zdejmujemy skórkę i kroimy w kostkę.
Sałatka śledziowa z koperkiem
Czerowną cebulę i koprek drobno siekamy.
Sałatka śledziowa z koperkiem
Marynowane pieczarki odcedzamy z zalewy i kroimy.
Sałatka śledziowa z koperkiem
Ogórki konserowe kroimy w drobno kostkę.