Książka Kucharska: Zimny bufet

Sałatka śledziowa z krewetkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Sałatkę śledziową można przygotować na 1 dzień wcześniej. Krewetki nie są obowiązkowe - sałatka i tak będzie dobra

Sałatka śledziowa z krewetkami

Składniki:

Sałatka śledziowa z krewetkami

 

  • 1 główka sałaty
  • 1 świeży ogórek
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • 40 g żółtego sera
  • 4 dzwonki śledzia wymoczonego w mleku
  • 1 mała cebulka
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka gęstego jogurtu lub śmietany
  • sól
  • pieprz
  • krewetki do przybrania (mogą być mrożone)

Sposób przygotowania:

Sałatka śledziowa z krewetkami
Krewetki rozmrozić, opłukać, osuszyć. Sałatę opłukać, wysuszyć, podrzeć drobniutko palcami. Śledzia, ogórki, cebulę, żółty ser pokroić drobno. Składniki sałatki wymieszać, doprawić pieprzem, solą, wierzch przybrać krewetkami. Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny przed podaniem.