kuchenny świat

kuchenny świat

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 368]

Sałatka śledziowa z rzodkiewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na bardzo nietypową sałatkę śledziową z rzodkiewką i winogronami oraz czerwoną cebulą. Prosta i szybka w przygotowaniu.Bardzo polecam.

Sałatka śledziowa z rzodkiewką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sałatka śledziowa z rzodkiewką

 

  • 2 płaty matjasy lekko solonego w oleju rzepakowym
  • 3 średnie plastry czerwonej cebuli
  • 4 rzodkiewki
  • 15 jasnych winogron bez pestkowych
  • duża szczypta pieprzu
  • 1 łyżka płynu od matiasów

Sposób przygotowania:

Sałatka śledziowa z rzodkiewką
Winogrona myjemy i kładziemy na papierowym ręczniku. Rzodkiewki myjemy i kroimy w półplasterki. Czerwoną cebule obieramy z łusek i kroimy w talarki i rozdzielamy na krążki.

Matiasy wyjmujemy z opakowania i kroimy w nieduże kawałki i wkładamy do miski. Dodajemy pokrojoną rzodkiewkę i czerwoną cebulę. Winogrona odrywamy od szypułek i wkładamy do miski.

Posypujemy pieprzem i dodajemy płyn od solonych śledzi. Mieszamy.
Sałatka śledziowa z rzodkiewką
Pokrojone warzywa i umyte winogrona oberwanie z szypułek
Sałatka śledziowa z rzodkiewką
Matiasy kroimy w nieduże kawałki i wkładamy do miski
Sałatka śledziowa z rzodkiewką
Wszystkie składniki wkładamy do miski i mieszamy z przyprawami