Sposób przygotowania:
Sałatka śledziowa z serem żółtym
Filety ze śledzi umyć i pokroić na nieduże paseczki. Ząbki czosnku obrać, przemyć i bardzo drobno posiekać. Cebule obrać, umyć pod zimną wodą, żeby podczas krojenia nie szczypała w oczy, a później pokroić w nieduże paseczki. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w lekko posolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odcedzić i pokroić w średnią kostkę. Jajka ugotować na twardo w lekko osolonej wodzie, żeby lepiej ściągało się skorupki, a w późniejszej kolejności ugotowane wyciągnąć z wody, obrać i przemyć wodą, aby nigdzie nie została skorupka. Następnie obrane jajka pokroić w niedużą kostkę. Ser żółty trzeć na tarce o dużych oczkach. Natkę pietruszki dobrze umyć, posiekać drobno. W następnej kolejności wszystkie składniki połączyć ze sobą. Do sałatki dodać osiem łyżek majonezu i całość doprawić pieprzem oraz solą do smaku. Całość wymieszać.