jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Sałatka słonecznikowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Lekka, wiosenna sałatka o wyrazistym smaku słonecznika jadana wraz z dekoracją czyli kwiatami słonecznika.

Sałatka słonecznikowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka słonecznikowa

 

  • pół sałaty lodowej
  • 2 jaja ugotowane na twardo
  • opakowanie kiełków słonecznika
  • pół szklanki ziaren słonecznika
  • 1 niewielki ogórek
  • 100 g ugotowanego makaronu pełnoziarnistego
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • sól i pieprz biały do smaku
  • kwiaty słonecznika do dekoracji

 

 

Sposób przygotowania:

Sałatka słonecznikowa
Obieramy jaja. Kroimy ogórka w półplasterki, jaja w cząstki, sałatę w paseczki. Prażymy ziarna słonecznika na suchej patelni. Do słoiczka wlewamy sok z cytryny, oliwę, dodajemy cukier oraz sól i pieprz biały do smaku. Wstrząsamy do chwili, aż składniki się połączą. Do miseczki wsypujemy pokrojono drobno makaron pełnoziarnisty, sałatę, plasterki ogórka,jaja, połowę kiełków i ziaren słonecznika.Polewamy sosem przygotowanym w słoiczku, mieszamy. Nakładamy porcje sałatki, posypujemy je kiełkami i ziarnami słonecznika, dekorujemy kwiatami słonecznika.
Sałatka słonecznikowa
kroimy sałatę lodową w paseczki i dodajemy do miski.
Sałatka słonecznikowa
Kroimy ogórka w półplasterki, dodajemy do miski.
Sałatka słonecznikowa
Obieramy jaja kroimy je w mniejsze cząstki
Sałatka słonecznikowa
Prażymy ziarna słonecznika na suchej patelni.