Sposób przygotowania:
Sałatka >śmierdziuch< z zupek chińskich
Przepis dostałam od chrzestnej :)Sałatka naprawde jest bardzo smaczna ! Piersi kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą do gyrosa i podsmażamy, jak już będzie chrupiący i zarumieniony podduszamy go-wlewamy trochę wody na patelnie, dodajemy zielę angielskie, pieprz sól, przypraswiamy wedle gustu) kapustę pekińską kroimy na male kawałki (ilość kapusty w sałatce zależy od upodobań,niektorzy nie przepadają więc dają mniej, ja daje prawie całą średniej wielkości - bez białego twardego końca) ogórki kroimy w kostkęnastępnie w dużej misce mieszamy kapustę,ogórki kukurydzę,sparzonego pora, wcześniej przygotowany makaron, (paprykę). WCISKAMY CZOSNEK. Wrzucamy przestudzonego lekko kurczaka . Dodajemy majonez i jogurt naturalny (proporcje 1 łyżka majonezu,na dwie łyżki jogurtu- oczywiście ilość "porcji" majonezu i jogurtu zależy od ilości składników i gustu). Wszystko mieszamy, przyprawiamy sporą ilością pieprzu, solą.czosnek będzie lepiej czuć jak sałatka trochę postoi-wtedy smak się "przegryzie". W związku z dosyć sporą ilością czosnku i obecnością pora, sałatka ma dość ostry zapach. Dlatego też spotkałam się z tym że nazywa się ją SAŁATKĄ ŚMIERDZIUCHEM :)
Tit
bede.gryzc
sałatka jest idealna na święta albo dla gości. z tej ilości składników wychodzi jej naprawde bardzo dużo. i ja bynajmniej nie jadam tego na codzień a od wielkiego dzwonu.
Zamocnaaa
Kaisuma