dido.mun

dido.mun

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 130]

Sałatka tuńczykowa z pęczakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Teraz coś z rybką i cebulką...;)

Sałatka tuńczykowa z pęczakiem

Składniki:

Sałatka tuńczykowa z pęczakiem

 

  • 1 szklanka pęczaku
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 5-6 małych pomidorków
  • 1 ogórek sałatkowy
  • 1 czerwona cebula
  • 10 dag czarnych i zielonych oliwek
  • po 2 łyżki oliwy i octu winnego
  • sól
  • pieprz
  • kilka gałązek koperku
  • kilka opłukanych liści sałaty

 

Sposób przygotowania:

Sałatka tuńczykowa z pęczakiem
Kaszę opłucz, zalej 3 szklankami posolonego wrzątku. Poczekaj, aż zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem jeszcze 30 minut. Ugotowany na sypko pęczak przesyp do miseczki i wystudź.
Tuńczyka osącz z zalewy, rozdrobnij widelcem. Pomidorki potnij na połówki, ogórek pokrój w gruba kostkę, obraną cebulę w cienkie półplasterki. Kaszę wymieszaj z rybą, warzywami i oliwkami. Oprósz sola i pieprzem. Skrop oliwą i octem winnym. Przemieszaj. Sałatkę przełóż na talerzu wyłożony sałatą. Udekoruj koperkiem

Tagi:

sosy sałata