kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Sałatka warstwowa z kurczakiem i fasolką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Korzystając z uroków lata i jego dobrodziejstw zapraszam na przepyszną, kolorowa sałatkę warstwową z kurczakiem, pomidorkami i fasolką szparagową. Pięknie się prezentuje, więc z powodzeniem możemy postawić ja na imprezowym stole czy grillu.

Sałatka warstwowa z kurczakiem i fasolką

Składniki:

Sałatka warstwowa z kurczakiem i fasolką

podstawowe

  • 120g suchego makaronu kokardki
  • 500g bobu
  • 250-300g pomidorków koktajlowych
  • 500g piersi z kurczaka
  • sól, pieprz czarny, słodka papryka, oregano, tymianek (lub dowolne, ulubione przyprawy)
  • 500g fasolki szparagowej żółtej
  • ½ główki sałaty

 

  • sos czosnkowy:
  • 3 czubate łyżki jogurtu greckiego
  • 3 czubate łyżki majonezu
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • sól, czarny pieprz, cukier, oregano, tymianek (lub opakowanie sosu sałatkowego)

Sposób przygotowania:

Sałatka warstwowa z kurczakiem i fasolką
Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Wykładamy na dno szklanej misy.

Bób gotujemy a będzie półtwardy w wodzie z dodatkiem łyżki soli i łyżki cukru. Odcedzamy. Wg. gustu obieramy z łupinek lub nie. Wykładamy równomiernie na makaron.

Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół. Układamy warstwą na bobie. Delikatnie solimy i pieprzymy.

Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy nieco oleju i przesmażamy mięso z dodatkiem przypraw przez około 5-6 minut, aż całkowicie się zetnie i puści wodę. Kurczaka (bez powstałego sosu/wody) wykładamy na pomidorki.

Fasolkę szparagową obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w osolonym wrzątku na półtwardo. Odcedzamy i studzimy zimna wodą. Układamy kolejna warstwę na kurczaku.

Przygotowujemy sos czosnkowy: jogurt grecki mieszamy z majonezem, posiekana natką pietruszki, przeciśniętymi ząbkami czosnku i przyprawami (lub sosem sałatkowym). Dokładnie mieszamy.

Sosem polewamy równomiernie warstwę fasolki szparagowej. Całość wieńczymy porwanymi listkami sałaty (lub rukoli).