Agata88

Agata88

Szef Kuchni
[Przepisów: 45]

Sałatka warstwowa z tuńczykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 200
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybka sałatka z jajkami i tuńczykiem, którą przyrządziłam w te święta Wielkanocne. Sałatka dietetyczna.

Sałatka warstwowa z tuńczykiem

Składniki:

Sałatka warstwowa z tuńczykiem

SAŁATKA

  • 3 łyżki ulubionego majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka ulubionej musztardy
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (rozdrobnić)
  • 200 g startego żółtego sera
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • szczypiorek
  • posiekana natka pietruszki
  • sól/ pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka warstwowa z tuńczykiem
Majonez połączyć z jogurtem i musztardą. Doprawić solą i pieprzem. Białka jajek oddzielić od żółtek. Białka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a żółtka oddzielnie zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. 

Wprzeźroczystej misce układać kolejno: Białka jajek, groszek, tuńczyka, szczypiorek, kukurydza, ser żółty, sos majonezowy, żółtka i natkę pietruszki.