Jolanta27

Jolanta27

Szef Kuchni
[Przepisów: 70]

Sałatka warzywna wielokolorowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Przepyszna sałata o walorach smakowych i wzrokowych

Sałatka warzywna wielokolorowa

Składniki:

Sałatka warzywna wielokolorowa

 

  • 2 pęczki rzodkiewki
  • 2 pomidory
  • po 1 strąku papryki czerwonej, zielonej, żółtej
  • 1 mała kalarepa
  • 1/4 pęczka szczypiorku
  • 1/2 pęczka koperku
  • 2 łyżki rzeżuchy
  • 3 łyżki śmietany
  • 5 dag sera żółtego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka średnio ostrej musztardy
  • listki różnych rodzaji sałaty zielonej

 

Sposób przygotowania:

Sałatka warzywna wielokolorowa
Rzodkiewki kroimy w krążki, pomidory na drobne kawałki, cukinię na cieniutkie paseczki tzw. zapałkę, paprykę przekrawamy, wydrążamy, kroimy na cienkie paski, kalarepę trzemy na tarce o dużych oczkach. Szczypiorek i grubsze łodyżki kopru siekamy a górne odcinki kopru rozdrabniamy w palcach, Rzeżuchę odcinamy. Wszystkie warzywa z zieleniną mieszamy w misce. Następnie robimy dressing: mieszamy śmietanę, ocet, i musztardę, dodajemy sól i pieprz do smaku. Dodajemy olej stopniowo, powoli i ubijamy trzepaczką do piany, aż dressing zgęstnieje i będzie miał konsystencję kremu. Sałatkę polewamy dressingiem i dokładnie mieszamy po czym odstawiamy na ok.10 minut aby przeszła smakiem. Po 10 minutach wykładamy na półmisek na listki sałaty, posypujemy potartym serem i koperkiem. SMACZNEGO.

Tagi:

sery sałata ser