kupiska

kupiska

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 148]

Sałatka warzywna z sosem kminkowym.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Sos kminkowy świetnie smakuje z pieczonymi warzywami.

Sałatka warzywna  z sosem kminkowym.

Składniki:

Sałatka warzywna z sosem kminkowym.

 

  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 100 gram sera pleśniowego
  • pół czerwonej papryki
  • pół żółtej papryki
  • 2 stołowe łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka kminku
  • 2 stołowe łyżki śmietany kremówki
  • 1 stołowa łyżka majonezu
  • 5 stołowych łyżek oleju lnianego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 mała łyżeczka sproszkowanego oregano
  • 1 mała łyżeczka sproszkowanej bazylii

Sposób przygotowania:

Sałatka warzywna z sosem kminkowym.
Warzywa dokładnie myjemy i osuszamy ściereczką. Na blachę wyłożoną pergaminem wykładamy całe pomidorki. Papryki przekroić na połówki pozbywamy się gniazd nasiennych i wykładamy obok pomidorków. Warzywa polewamy 2 stołowymi łyżkami oliwy z oliwek i posypujemy szczypta soli, szczypta pieprzu, 1 mała łyżeczką bazylii i 1 mała łyżeczką oregano. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 200 stopni około 35-45 minut. Podczas pieczenia warzyw przygotowujemy sos. Kminek prażymy na patelni bez tłuszczu około 3 minut. Po uprażeniu kminek miksujemy. Zmiksowany kminek przekładamy do garnka wlewając 5 stołowych łyżek oleju lnianego.Gotujemy na małym ogniu około 5 minut.Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy 2 stołowe łyżki śmietany i 1 stołowa łyżkę majonezu. Dokładnie mieszamy składniki. Po upieczeniu i ostudzeniu pomidorki i paprykę kroimy w kostkę.Pokrojone warzywa wkładamy do miski. Do warzyw dodajemy pokrojony w kostkę ser pleśniowy i polewamy sosem kminkowym.Mieszamy składniki

Tagi:

sery ser