Sposób przygotowania:
Sałatka warzywna z sosem kminkowym.
Warzywa dokładnie myjemy i osuszamy ściereczką. Na blachę wyłożoną pergaminem wykładamy całe pomidorki. Papryki przekroić na połówki pozbywamy się gniazd nasiennych i wykładamy obok pomidorków. Warzywa polewamy 2 stołowymi łyżkami oliwy z oliwek i posypujemy szczypta soli, szczypta pieprzu, 1 mała łyżeczką bazylii i 1 mała łyżeczką oregano. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 200 stopni około 35-45 minut. Podczas pieczenia warzyw przygotowujemy sos. Kminek prażymy na patelni bez tłuszczu około 3 minut. Po uprażeniu kminek miksujemy. Zmiksowany kminek przekładamy do garnka wlewając 5 stołowych łyżek oleju lnianego.Gotujemy na małym ogniu około 5 minut.Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy 2 stołowe łyżki śmietany i 1 stołowa łyżkę majonezu. Dokładnie mieszamy składniki. Po upieczeniu i ostudzeniu pomidorki i paprykę kroimy w kostkę.Pokrojone warzywa wkładamy do miski. Do warzyw dodajemy pokrojony w kostkę ser pleśniowy i polewamy sosem kminkowym.Mieszamy składniki