Sposób przygotowania:
Sałatka warzywno-śledziowa z kiełkami
Wymoczone śledzie kroimy w paseczki. Dodajemy posiekaną czerwoną cebulę (po uprzednim obraniu) oraz oliwę i sok z cytryny. Posypujemy pieprzem czarnym świeżo zmielonym , mieszamy i odstawiamy na około pół godziny do lodówki. Myjemy kiełki i odsączamy je na sitku. Warzywa z rosołu kroimy w kosteczkę. Obieramy białą cebulę i paprykę . Kroimy je w piórka. Wrzucamy na rozgrzane na patelni masło sklarowane. Smażymy dopóki cebula się nie zeszkli. Dodajemy posiekane listki bazylii. Dodajemy pokrojone w kosteczkę warzywa z rosołu i kiełki. Przesmażamy wszystko razem na bardzo małym ogniu by smaki się połączyły. Odstawiamy do ostudzenia. Łączymy warzywa z częścią śledziową sałatki. Mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy porcje sałatki udekorowane kiełkami rzodkiewki lub innymi, które lubisz.