jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Sałatka warzywno-śledziowa z kiełkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

To wspaniała sałatka , bogata w smaki wykorzystująca warzywa gotowane w rosole z dodatkiem zdrowych , wiosennych kiełków.

Sałatka warzywno-śledziowa z kiełkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka warzywno-śledziowa z kiełkami

 

  • warzywa z rosołu
  • 4 filety śledziowe
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula czerwona
  • 1 cebula biała
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • pęczek bazylii
  • 1 opakowanie mieszanki kielków
  • 1 łyżka oliwy Extra V.
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz czarny do smaku
  • kiełki do dekoracji

 

 

Sposób przygotowania:

Sałatka warzywno-śledziowa z kiełkami
Wymoczone śledzie kroimy w paseczki. Dodajemy posiekaną czerwoną cebulę (po uprzednim obraniu) oraz oliwę i sok z cytryny. Posypujemy pieprzem czarnym świeżo zmielonym , mieszamy i odstawiamy na około pół godziny do lodówki. Myjemy kiełki i odsączamy je na sitku. Warzywa z rosołu kroimy w kosteczkę. Obieramy białą cebulę i paprykę . Kroimy je w piórka. Wrzucamy na rozgrzane na patelni masło sklarowane. Smażymy dopóki cebula się nie zeszkli. Dodajemy posiekane listki bazylii. Dodajemy pokrojone w kosteczkę warzywa z rosołu i kiełki. Przesmażamy wszystko razem na bardzo małym ogniu by smaki się połączyły. Odstawiamy do ostudzenia. Łączymy warzywa z częścią śledziową sałatki. Mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy porcje sałatki udekorowane kiełkami rzodkiewki lub innymi, które lubisz.
Sałatka warzywno-śledziowa z kiełkami
Obieramy białą cebulę i paprykę . Kroimy je w piórka. Wrzucamy na rozgrzane na patelni masło sklarowane.
Sałatka warzywno-śledziowa z kiełkami
Myjemy mieszankę kiełków i odsączamy je na sitku.
Sałatka warzywno-śledziowa z kiełkami
Warzywa z rosołu ( korzeniowe) kroimy w kosteczkę.
Sałatka warzywno-śledziowa z kiełkami
Dodajemy pokrojone w kosteczkę warzywa z rosołu i kiełki.