helixpomatia

helixpomatia

Kucharz
[Przepisów: 12]

Sałatka z batatami, komosą ryżową i karmelizowanym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kolorowa i zdrowa sałatka, pełna smaków i aromatów. Szybka i łatwa w przygotowaniu, a do tego smaczna.

Sałatka z batatami, komosą ryżową i karmelizowanym

Składniki:

Sałatka z batatami, komosą ryżową i karmelizowanym

Na sałatkę

Na karmelizowane migdały

  • 1/2 szklanki migdałów
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka wody

Na sos

  • 4 i 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1 i 1/2 łyżki miodu
  • 6 łyżek oleju rydzowego
  • 1 i 1/2 łyżki musztardy
  • 1/2 szklanki kolendry

Sposób przygotowania:

Sałatka z batatami, komosą ryżową i karmelizowanym
Komosę ryżową opłukać na sitku pod bieżącą wodą. Wsypać do garnka, zalać wodą , doprawić odrobiną soli, doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i gotować około 10 - 15 minut, odcedzić z nadmiaru wody.

Na rozgrzaną patelnię wsypać cukier, dodać miód i łyżkę wody. Gdy cukier się rozpuści, a syrop lekko zgęstnieje wsypać migdały, wymieszać. Gotowe migdały rozłożyć na papierze do pieczenia i pozostawić do wystygnięcia. Grubo posiekać.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200oC.

Bataty obrać, pokroić w grubą kostkę, obtoczyć w oleju i posypać solą i pieprzem. Bataty ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec około 20 minut.

Awokado pokroić w grubą kostkę, skropić sokiem z cytryny. Pomidorki pokroić w ćwiartki, a oliwki na połówki. Wszystkie składniki sałatki umieścić w misce, polać sosem, wymieszać.