anecia04

anecia04

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 79]

Książka Kucharska: Idealne sałatki do mięs z grilla

Sałatka z białymi szparagami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wiosna, wiosna, wiosna ah to Ty...

Sałatka z białymi szparagami

Składniki:

Sałatka z białymi szparagami

 

  • pęczek białych szparagów
  • 300 g mrożonego bobu
  • garść kiełków slonecznika
  • kostka fety
  • czerwona cebula
  • pęczek koperku
  • szczypiorek
  • 2 kosteczki przyprawowe bazylia Knorr
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z białymi szparagami
- Bób gotujemy. Obieramy za skórek - Szparagi myjemy, obieramy obieraczką do warzyw i usuwamy zdrewniałe końcówki, kroimy na trzy części i gotujemy. Następnie kroimy na ćwiartki. - Gotowy bób i szparagi wrzucamy do miski. Obraną cebulę, pokrojoną w kostkę dodajemy do sałatki wraz z umytymi i osuszonymi kiełkami słonecznika. Koperek oraz szczypiorek myjemy, osuszamy i grubo kroimy. Fetę osączamy i kruszymy. - Ostatni krok to sos do sałatki na bazie oliwy z oliwek extra vergine, wymieszanej z kosteczkami Knorr bazyliowymi oraz solą i pieprzem doprawiony. - Podajemy schłodzone, smaki muszą się przegryźć. Gotowe i smaczne jak znalazł na wiosenne wieczory.