Sałatka warzywna na zimę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Cukinia w tym roku pięknie obrodziła, więc żeby się nie zmarnowała porobiłam z niej różne przetwory.

Sałatka warzywna na zimę

Składniki:

Sałatka warzywna na zimę

 

Zalewa

Sposób przygotowania:

Sałatka warzywna na zimę
Warzywa myjemy. Jeśli cukinie są duże, wydrążamy z nich środek, ale nie obieramy ze skórki. Marchew i cebulę obieramy, z papryki usuwamy gniazda nasienne.

Cukinie i marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebule kroimy w ćwierć plastry, a paprykę w średniej wielkości kostkę.

Wszystko zasypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na ok. 1 godzinę. Po tym czasie odlewamy nadmiar utworzonego soku. Składniki zalewy zagotowujemy.

Wlewamy do warzyw, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Wystudzoną sałatkę razem z zalewą przekładamy do wyparzonych słoików, do każdego słoika wlewamy dodatkowo po 1-2 łyżki oleju, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 20 minut od czasu zagotowania.

Przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu.