Sposób przygotowania:
Sałatka warzywna na zimę
Warzywa myjemy. Jeśli cukinie są duże, wydrążamy z nich środek, ale nie obieramy ze skórki. Marchew i cebulę obieramy, z papryki usuwamy gniazda nasienne.
Cukinie i marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebule kroimy w ćwierć plastry, a paprykę w średniej wielkości kostkę.
Wszystko zasypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na ok. 1 godzinę. Po tym czasie odlewamy nadmiar utworzonego soku. Składniki zalewy zagotowujemy.
Wlewamy do warzyw, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Wystudzoną sałatkę razem z zalewą przekładamy do wyparzonych słoików, do każdego słoika wlewamy dodatkowo po 1-2 łyżki oleju, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 20 minut od czasu zagotowania.
Przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu.
Cukinie i marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebule kroimy w ćwierć plastry, a paprykę w średniej wielkości kostkę.
Wszystko zasypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na ok. 1 godzinę. Po tym czasie odlewamy nadmiar utworzonego soku. Składniki zalewy zagotowujemy.
Wlewamy do warzyw, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Wystudzoną sałatkę razem z zalewą przekładamy do wyparzonych słoików, do każdego słoika wlewamy dodatkowo po 1-2 łyżki oleju, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 20 minut od czasu zagotowania.
Przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu.