MIÓD

MIÓD

Kucharz
[Przepisów: 17]

Sałatka z cykorią i serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Miód podkreśli delikatny smak sałatki z cykorią i serem.

Sałatka z cykorią i serem

Składniki:

Sałatka z cykorią i serem

 

  • 4 porcje:
  • 4 łyżki octu jabłkowego
  • 4 łyżki oliwy
  • 1-2 łyżki wody
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2-3 łyżeczki miodu
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka mieszanki ziołowej (np. pietruszka, melisa cytrynowa, szczypiorek)
  • 3 główki cykorii
  • 250 g marchwi
  • 1/2 pęczka dymki
  • 150 g sera gouda

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z cykorią i serem

Wymieszać razem ocet, oliwę i wodę. Czosnek wycisnąć i dodać do sosu. Sos przyprawić do smaku musztardą, miodem, solą i pieprzem, na koniec dodać posiekane zioła. Umyć cykorię i osuszyć. Główki cykorii podzielić na cztery części, wyciąć z nich głąby, następnie pociąć na drobne paseczki. Umyć marchew, obrać i zetrzeć. Dymkę umyć i pokroić na drobne krążki. Ser pokroić w kostkę lub paseczki. Warzywa i ser wymieszać w salaterce, polać sosem i wszystko dobrze wymieszać. Przepis pochodzi z książki "Miód. Odżywia, leczy, pielęgnuje."