redakcja

redakcja

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 202]

Sałatka z cytrusów, avocado i kurczaka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Orzeźwiająca sałatka z filetowanych pomarańczy, grejpfrutów i avocado z imbirową piersią kurczaka.

Sałatka z cytrusów, avocado i kurczaka

Składniki:

Sałatka z cytrusów, avocado i kurczaka

 

  • Składniki dla 4 osób:
  • 4 x 100 g piersi z kurczaka zamarynowane w pieprzu cytrynowym, imbirze, chili i utartej w moździerzu kolendrze
  • 2 pomarańcze, obrane i filetowane
  • 2 grejpfruty, obrane i filetowane
  • 1 dojrzałe avocado, obrane i pokrojone w cząstki
  • 1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Party
  • 100 g sera pleśniowego pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów
  • 1 łyżka prażonych pestek dyni
  • Sos
  • 4 łyżki oliwy z oliwek Borges
  • Sok powstały w trakcie filetowania owoców
  • 1 łyżka miodu pszczelego
  • Kilka gałązek świeżej mięty

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z cytrusów, avocado i kurczaka
W blenderze zmiksować oliwę z oliwek z sokiem z owoców, miodem i świeżą miętą. Mięso wyjąć z marynaty, usmażyć na patelni grillowej na złoty kolor, a następnie pokroić na cienkie plastry. Na talerzu układać kolejno sałaty, owoce, kurczaka, ser oraz pomidory i pestki dyni. Całość skropić przygotowanym wcześniej sosem.



Przepisy, autorstwa Konrada Birka, pochodzą ze Zdrowych Warsztatów Kulinarnych organizowanych przez Bosch, Fit&Easy i Borges.