wieza1987

wieza1987

Szef Kuchni
[Przepisów: 55]

Sałatka z czerwonej kapusty z olejem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepyszna sałatka z czerwonej kapusty dodatek do ziemniaków

Sałatka z czerwonej kapusty z olejem

Składniki:

Sałatka z czerwonej kapusty z olejem

 

  • kapusta czerwona 150 g
  • jabłka 30 g
  • ogórek kwaszony 30 g
  • olej 10 g
  • sól, cukier, kwasek cytrynowy

Sposób przygotowania:

Sałatka z czerwonej kapusty z olejem
Kapustę oczyścić, poszatkować, wrzucić do wrzącej osolonej wody, chwilę pogotować , a następnie odcedzić na sicie, przełożyć do naczynia i wystudzić. Jabłka, umyć obrać i zetrzeć na tartce o dużych otworach. Ogórek kiszony również zetrzeć na tartce. Olej wymieszać z solą, cukrem i rozpuszczonym w wodzie kwaskiem. Do kapusty dodać jabłka,, ogórek i zalew - wszystkie składniki wymieszać. Ja również w ten sam sposób przyrządzam kapustę czerwoną lecz bez dodatków: można też dodać inne dodatki - cebulę ogórek kwaszony, fasolę gotowaną ( suche nasiona) czarne porzeczki.