Sposób przygotowania:
Sałatka z dorszem
Filety pluczemy, gotujemy 8 minut, studzimy w wywarze, wyjmujemy i kroimy na małe kawałki. Z papryki zdejmujemy skórkę, kroimy w kostkę. Chilli i 3 ząbki czosnku prażymy na suchej patelni. Z papryczki usuwamy pestki i zalewamy ją 100 ml wrzątku. Czosnek obieramy Na suchej patelni prażymy migdały. Pomidory obieramy ze skórki, miksujemy z migdałami, chili i uprażonym czosnkiem. Cebulę i resztę czosnku siekamy i szklimy na oliwie. Dodajemy zmiksowaną mase, koncentrat pomidorowy, papryke, kapary, oliwki, rodzynki i liść laurowy. Mieszamy, gotujemy jeszcze 15 minut, doprawiamy solą, pieprzem, zielem angielskim i cynamonem. Przed podaniem wkladamy kawalki ryby.