misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Sałatka z fasoli i ryby wędzonej

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Podawać na liściach sałaty lodowej...

Sałatka z fasoli i ryby wędzonej

Składniki:

Sałatka z fasoli i ryby wędzonej

 

  • 10-15 dag fasoli ‘perłowej’ lub szklanka fasoli z puszki
  • 20 dag wędzonej morskiej ryby (waga bez skóry i ości)
  • 2-3 cebule dymki
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka soku z cytryny
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • liście sałaty lodowej

Sposób przygotowania:

Sałatka z fasoli i ryby wędzonej
Fasolę namoczyć na 8-12 godziny, ugotować w tej samej wodzie, posolić po ugotowaniu, wystudzić, odcedzić. Fasolę z puszki starannie odsączyć. Cebulę razem ze szczypiorkiem posiekać jak najdrobniej. Czosnek obrać, zmiażdżyć. Połączyć sok z cytryny z oliwą. Posolić do smaku, przyprawić pieprzem. Dodać zmiażdżony czosnek. Rybę podzielić na małe kawałki, wymieszać z fasolą, cebulą, natką, polać przygotowanym sosem, ponownie wymieszać. Podawać na liściach sałaty lodowej.