Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Sałatka z fasoli, ziemniaków i oliwek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Sałatka z fasolą i oliwkami jest smaczna i sycąca.

Sałatka z fasoli, ziemniaków i oliwek

Składniki:

Sałatka z fasoli, ziemniaków i oliwek

 

  • 1/2 szkl fasoli Jaś
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 cebula
  • 10 oliwek czarnych
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sok z cytryny
  • cukier
  • pieprz
  • sól

 

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z fasoli, ziemniaków i oliwek
Fasolę umyć, zamoczyć poprzedniego dnia, następnie ugotować, ostudzić, osączyć. Ziemniaki umyć i ugotować razem z marchewką, odcedzić, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać. Oliwki pokroić w krążki. Majonez wymieszać z jogurtem, zmiażdżonym czosnkiem i musztardą. Wszystkie składniki włożyć do miski, dodać majonez, posiekaną zieleninę, fasolę, przyprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny, wymieszać. Podawać z wędliną i pieczywem.