Sposób przygotowania:
Sałatka z fasolki szparagowej z pieczark
Fasolkę umyć, oczyścić pozbawić łyka i końcówek z każdej strony strąka. Oczyszczone strąki pokroić na 1 cm kawałki, wrzucić do wrzącej, osolonej wody, ugotować do miękkości (ok. 10 - 15 minut), odcedzić i ostudzić. Pieczarki oczyścić, umyć bardzo dokładnie, wrzucić na gotującą się osoloną i zakwaszoną kwaskiem cytrynowym wody na kilka minut celem zblanszowania (można sałatkę zrobić również z surowych, skropionych sokiem z cytryny pieczarek), odcedzić je, przelać zimną wodą by je zahartować. Osuszyć pieczarki i drobno posiekać. Pieczarki wymieszać z ostudzoną fasolką i sosem tatarskim. Dodać drobno posiekany czosnek i zieloną pietruszkę i część posiekanych ugotowanych jaj. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny - wymieszać. Gotową sałatkę wyłożyć na szklaną salaterkę, obłożyć posiekanymi pozostałymi jajkami, cząstkami pieczarek, zieloną pietruszką lub wg własnego upodobania. Sałatkę podawać jako przystawkę, lub danie kolacyjne z dodatkiem pieczywa..