Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Sałatka z fasolki szparagowej z pieczark

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Sałatka taka inna -z fasolką i grzybami jako przystawka, lub potrawa na kolację z dodatkiem pieczywa

Sałatka z fasolki szparagowej z pieczark

Składniki:

Sałatka z fasolki szparagowej z pieczark

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z fasolki szparagowej z pieczark
Fasolkę umyć, oczyścić pozbawić łyka i końcówek z każdej strony strąka. Oczyszczone strąki pokroić na 1 cm kawałki, wrzucić do wrzącej, osolonej wody, ugotować do miękkości (ok. 10 - 15 minut), odcedzić i ostudzić. Pieczarki oczyścić, umyć bardzo dokładnie, wrzucić na gotującą się osoloną i zakwaszoną kwaskiem cytrynowym wody na kilka minut celem zblanszowania (można sałatkę zrobić również z surowych, skropionych sokiem z cytryny pieczarek), odcedzić je, przelać zimną wodą by je zahartować. Osuszyć pieczarki i drobno posiekać. Pieczarki wymieszać z ostudzoną fasolką i sosem tatarskim. Dodać drobno posiekany czosnek i zieloną pietruszkę i część posiekanych ugotowanych jaj. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny - wymieszać. Gotową sałatkę wyłożyć na szklaną salaterkę, obłożyć posiekanymi pozostałymi jajkami, cząstkami pieczarek, zieloną pietruszką lub wg własnego upodobania. Sałatkę podawać jako przystawkę, lub danie kolacyjne z dodatkiem pieczywa..

Tagi:

sosy