Sposób przygotowania:
Sałatka z grillowanych warzyw z fetą
W momencie rozpalania grilla układamy na nim paprykę. Nie bójmy się ognia, papryce to nie zaszkodzi. Obracamy ją w trakcie grillowania, po około 7 minutach zdejmujemy z rusztu i wkładamy do foliowej reklamówki lub woreczka, szczelnie zamykamy i odkładamy na chwilę. Na ruszcie układamy pokrojone wzdłuż (grubość kilka mm) cukinię, bakłażana, pokrojoną w plastry cebulę oraz obrane ząbki czosnku. Grillujemy 4 minuty z jednej strony, następnie przekładamy na drugą stronę. W tym momencie wyjmujemy z woreczka paprykę, zdejmujemy z niej skórkę, wyjmujemy pestki i rwiemy na paski. Jest na tyle miękka, że nie ma potrzeby używania noża. Zdejmujemy z grilla pozostałe warzywa na talerz i układamy na grillu pokrojoną w plastry fetę. Fety należy pilnować. Ma się ona jedynie podgrzać, a nie roztopić. Warzywa układamy fantazyjnie na talerzu, na każdym kładziemy kawałek fety, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i solą. Całość polewamy oliwą aromatyzowaną pesto i natychmiast podajemy.


